You are currently viewing Een boek publiceren om uw deskundigheid te bewijzen: 7 tips van een uitgever

Version en français

Tot voor kort was het een uniek privilege om een boek te publiceren, weggelegd voor een handvol schrijvers en experten die erin slaagden om een uitgever te overtuigen om dit risico te nemen (zowel financieel als wat betreft hun reputatie). Dankzij de bloei van nieuwe oplossingen (technologieën EN platforms), zowel voor elektronische uitgaven als voor printen op afroep (Printing on Demand of PoD), heeft iedereen nu toegang tot dit privilege. Tegelijkertijd maken we steeds minder tijd vrij om te lezen, aangezien boeken direct beconcurreerd worden door media die minder inspanning vereisen: televisie, internet, videospellen, socialenetwerksites… Toch blijft het in dit tijdperk van youtubevideos en webinars in alle vormen en kleuren vrij prestigieus om een boek te publiceren. Zo een boek is dus interessant om te bouwen aan uw reputatie in uw vakgebied.

Maar als het boek nutteloos of van slechte kwaliteit is, kan het rampzalige gevolgen hebben. Daarom dus een aantal tips om u te helpen om de juiste keuzes te maken.

1. Zelfs als u geen commercial bent en ook niet goed thuis in marketing, zoek op wat er al bestaat vóór u hele avonden, weekends of zelfs vakanties aan een stuk door schrijft. Maak een lijst van sleutelwoorden die uw vakgebied goed samenvatten en zoek ze op amazon en uw lievelingszoekmachine op. Wat vindt u?

Als u enkel informatie die ergens anders op internet al te vinden is kunt samenbundelen, wacht dan nog. Uw project is nog niet rijp, wacht tot u een unieke bijdrage kunt leveren. Persoonlijke ervaring, businesscases met een of andere klant, een originele analyse van de tendensen gebaseerd op uw eigen ervaring… Anders loopt u het risico om de ergste nachtmerrie van elke auteur mee te maken: een negatief commentaar op iTunes of amazon. Ten eerste ondermijnt een dergelijk commentaar gegarandeerd het boekenverkoop. Maar als u ook nog als doel had om als een expert over te komen, is het nog erger!

Elk positief commentaar zal daarentegen aan uw potentiële klanten bevestigen dat u inderdaad de expert bent die ze nodig hebben. En dat, ook al lezen ze uw boek niet, maar enkel zijn beschrijving op amazon.

2. U bent een expert, dat staat vast. Maar zelfs de beste tekst zal niemand overtuigen als het vol zit met “schreiffauten” (wie zou mij bijvoorbeeld serieus nemen als een uitgever als ik zo zou schrijven? 😉 ) of als zijn lay-out er duidelijk amateuristisch uitziet. En u mag het nog zo spijtig vinden dat de vorm zwaarder doorweegt dan de inhoud, u moet daarmee rekening houden. Zelfs al kunt u uitstekend spellen, laat uw definitieve tekst ALTIJD herlezen door iemand anders (die foutloos kan schrijven, natuurlijk). Houd er rekening mee dat zelfs de beste revisor een aantal fouten over het hoofd zal zien als hij een tekst voor de tiende keer leest. Wees ook niet te zuinig voor de lay-out. Zorg voor een professionele opmaak, duidelijke en passende figuren, en, zo nodig, een perfecte weergave van vergelijkingen of andere speciale tekens.

3. In dezelfde geest draagt ook uw omslag voor een groot deel bij aan de geloofwaardigheid van uw boek. Zelfs al bent u een expert in Photoshop en GIMP, toch is het vaak de moeite waard om:

  • Eens te kijken naar de covers van andere boeken in hetzelfde domein: hoe meer uw eigen boek aansluit bij het uiterlijk dat uw lezers/potentiële klanten verwachten, hoe makkelijker zij het zullen kopen en lezen. U kunt er anderzijds ook voor kiezen om radicaal in te gaan tegen de algemeen geldende voorschriften in uw vakgebied. In sommige gevallen is dat een andere manier om uzelf te doen gelden als een baanbreker in dat domein.
  • De hulp van een professional te vragen om een doeltreffende cover te creëren. Natuurlijk betekent dit niet dat u hem geen eigen ontwerp kunt voorleggen. Deze specialist zal u op de sterktes en mogelijke zwaktes ervan kunnen wijzen en zo de cover te verbeteren.

4. Mediumkeuze: Het makkelijkste is natuurlijk een vrij downloadbaar pdf op uw site. Waarom niet? Maar dezelfde tekst als kindle op amazon of als ePub op iTunes zal nog een veel betere indruk geven. Om nog te zwijgen over een papieren versie, wat net zo makkelijk gaat, bijvoorbeeld via de PoD-mogelijkheden van platforms zoals lulu of createspace (amazon) aanbieden.

5. Selfpublishing of niet? Meestal zal selfpublishing de meest voordelige oplossing zijn en zal u zo ook de grootste controle over uw boek houden. Maar een aantal vooroordelen zijn bijzonder hardnekkig: velen beschouwen nog steeds selfpublishing als een synoniem voor slechte kwaliteit. Sommige auteurs ontwijken dit probleem door te werken met een selfpublishing platform, dat hen min of meer een uitgeverslabel geeft. Vele auteurs zijn ontgoocheld geweest door dit dubbelzinnig systeem: de platforms in kwestie bieden maar weinig diensten aan, en de soms peperdure prijzen die ze opleggen vernietigen vanaf het begin alle kans om het boek breed te verspreiden. Dit is een bijzonder kritiek punt voor een boek dat als doel heeft om uw eigen vakbekwaamheid te promoten!

Bij 3 hibouks laten we de keuze in uw handen: als u liever voor selfpublishing gaat en nu en dan hulp nodig heeft bij een of andere stap, stellen wij u al onze deskundigheid ter beschikking, maar enkel waar u het wilt. Als u daarentegen liever de zekerheid van onze uitgeverslabel heeft, dan zorgen wij voor alles. Het is namelijk absoluut noodzakelijk voor ons dat enkel boeken van goede kwaliteit onder onze label verschijnen. Wat is dan het verschil met andere uitgevers? U behoudt de volledige controle over uw auteursrechten, uw royalties en de verspreiding van uw boeken via de kanalen van uw keuze aan de prijs van uw keuze. De keerzijde van de medaille is wel dat het grootste deel van het promotiewerk ook in uw handen blijft. We zijn er namelijk van overtuigd dat u, als expert, het best geschikt bent om uw werk te verdedigen. We beseffen dat een dergelijke relatie tussen auteur en uitgever ongewoon is, maar zijn ervan overtuigd dat dit model het beste past bij de huidige mogelijkheden.

6. Een openbaar verkrijgbaar boek, of aan uw klanten voorbehouden? Deze keuze zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van uw vakgebied. Een openbaar verkrijgbaar boek zal u wel voor een breder publiek zichtbaar maken, maar in sommige gevallen kan het toch interessant zijn om het uitsluitend voor uw (potentiële) klanten beschikbaar te maken. Ze zullen zo een gevoel van exclusiviteit krijgen en verder overtuigd raken dat u een waardevolle leverancier bent.

7. De perfecte combinatie: meerdere boeken publiceren! Zolang de volgende boeken ook een originele inbreng hebben en interessant zijn voor uw potentiële klanten zal elk boek de vorige versterken. Nog niet overtuigd? Een makkelijke test: ga naar de lijst van de huidige bestsellers op amazon (https://www.amazon.com/gp/bestsellers/books/ref=sr_bs_0_books_1). Het maakt niet uit wanneer u deze test uitvoert, weinig auteurs van één enkel boek zullen in de top-100 voorkomen, q.e.d. In 2017 bevestigde het jaarlijkse rapport van Mark Coker (Smashwords) dit:

Smashwords Report 2017 - Series books sell significantly more than standalone

Dus, schrijft u deze zomer uw boek?

Hebt u een vriend, collega of partner voor wie dit artikel nuttig kan zijn? Wees dan vriendelijk: stuur het naar hem of haar door, misschien krijgt zijn carrière daardoor een boost!

Laisser un commentaire